Varmen, weekenden og diverse havearbejde har sat denne på venteliste , men nevertheless: Min kollega på Politiken, læsernes redaktør Henrik Kaufholz, beskriver i lørdagens klumme tiltagene på den statslige svenske kanal SVT, der dokumenterer debatter og diskussioner på redaktionen om kanalens nyhedsflagskib, Aktuellt.

Der er simpelthen to journalister, der med kamera og interviews dels er fluen på væggen og dels interviewer redaktører og journalister om deres valg.

Kun solohistorier holdes tilbage jf. leder af Aktuellt , Eva Landahl .

Min kollega er lidt i tvivl om hvad han selv mener:

JEG KAN IKKE finde ud af, hvad jeg selv mener. På den ene side er jeg fascineret af ’Aktuellts’ åbenhed. Jeg ved af erfaring, at vi journalister har meget lidt (kilder for eksempel) at skjule. På den anden ville jeg nødigt arbejde fulgt af et kamera, der ikke blot ville fortælle læserne om mit arbejde, men i praksis ville være et overvågningskamera.Big brother ville holde øje med mig.
Hvis Politiken fulgte ’Aktuellts’ eksempel ville der være tv af lederkollegiets diskussioner om, hvad Politiken mener. Der ville være tv fra redaktionssekretariaterne, så man for eksempel kunne følge, hvordan redaktøren af økonomisiderne på cirka 10 minutter sorterer dagens post. (Det meste ender uåbnet i genbrugskassen.) Det ville også betyde, at den interne efterkritik var åben for alle læserne.

Til yderlige kvalificering af debatten (der udspringer af et møde i foreningen for læserredaktører,  Organization of Ombudsmens i Stockholm for en uge siden ) kan man med fordel lytte til fredagens udgave af Mennesker og Medier.

Her kan du høre Eva Landahl deltage i debat med Bent Winther, medredaktør på Information og TV2’s nyudnævnte seernes redaktør, Lars Bennike.

Information havde jo i nogen tid en blog Redaktionsmødet med referater af , hvad der var blevet diskuteret på dagens møde om morgendagens avis.

Det blev dog opgivet fortælller Bent Winther, fordi det ikke gav nok for læserne og avisen.

Hvordan demonstrere åbenhed?

På den ene side kan jeg godt lide tanken om at invitere læserne med inden for så de kan se på hvilket solidt/spinkelt grundlag at mediernes dækning af nyhederne bliver til. Også fordi de ville kunne se de oftest hededebatter, der kan udspille sig om et emne.

Men på den anden side ved jeg ikke, om læserne er interesserede i det – dag ud og dag ind. De vil måske hellere diskutere resultatet eller pege på egne videreudviklinger af historierne.

Enten som bud herpå eller updates tilføjet via blogs, bookmarking og henvisninger til andre kilder.

Vigtigst er det, at det ikke bliver en tom gestus fra mediernes side – men noget som læserne kan agere i forhold til – og måske se nogle resultater af deres svar eller spørgsmål til avisen .

Hvad synes I andre ?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.