Gratis software kan sikre journalisters kommunikation med fortrolige kilder, så alverdens sikkerhedstjenester ikke kan kigge med.

Revolutionerne i Mellemøsten er ikke startet af sociale tjenester som Facebook og Twitter; tjenesterne er kommunikationskanaler som dygtigt er blevet brugt til at udbrede kravet om frihed og forandring fra folkemasserne.

På samme måde skal man som journalist se på et stykke software, der bør være en fast del af enhver journalists – dybdeborende eller ej – værktøjskasse.

Programmet hedder Tor og er beregnet på anonym kommunikation.

Brugerne – fx. en journalist og en whistleblower – skal downloade et lille program. Herefter er det muligt at skrive mails og sende filer mellem de to , uden at uvedkommende kan følge med.

Tor-programmet er nemlig koblet op på et netværk af computere, hvor hver computer modtager en lille del af whistleblowerens besked og sende den videre. Hver især giver dataene ikke mening, hvis de bliver opsnappet , fordi kun hos modtageren bliver informationerne samlet til information, som giver mening.

I den sammenhæng er den en pudsig detalje, at programmet i sin tidlige fase blev sponsoreret af den amerikanske flådes udviklingscenter, fordi flåden havde brug for at kunne udveksle informationer sikkert.

Jeg hørte første gang om Tor på en konference i bloggernetværket, Global Voices Online , som især samler menneskerettighedsaktivister. I den sammenhæng er det altafgørende at kunne kommunikere sikkert og bl.a. undgå regimers internetblokeringer.

Programmet er nemt at bruge, og der er masser af vejledninger på Tors hjemmeside.

Så skal du tale med din whistleblower i dag – uanset om det er en menneskerettighedsaktivist i Syrien eller en embedsmand i en dansk organisation – er Tor midlet.

Kender du til andre værktøjer, må du gerne fortælle om det – og smide et link i kommentarsporet.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.