Midt i coronakrisen er der komme endnu en påmindelse om, hvor alvorlig – faktisk katastrofal – situationen for det globale klima er.

En af verdens mest anerkendte økonomer  – den britiske Cambridge professor Partha Dasgupta –  udgav i sidste uge en omfattende gennemgang af klimaets tilstand i forhold til den hastige reducering i biodiversiteten. Den var bestilt af det britiske finansministerium og blev præsenteret i The Royal Society under overværelse af Boris Johnson og Prins Charles.

Det er en sønderlemmende kritik af de foregående årtiers økonomiske teorier og regeringernes manglende forståelse for, at planetens tilstand er alvorligt truet.

Dasgupta har stået i spidsen for arbejdet med rapporten “The Economics of Biodiversity” på 600 sider – plus bilag med forslag til nye makroøkonomiske modeller for beregninger af velstand, der tager naturen med i beregningerne. Professor gentager ifølge flere artikler om emnet – bl.a. i Dagbladet Information og The Guardian – at økonomiske teorier skal huske, at mennesket er en del af naturen – ikke hævet over naturen, der blot ses som en ressourcer.

Han understreger også at al tanke om økonomisk vækst i det uendelige er vildfaren. Det kan ikke lade sig gøre – og er at stikke blår i øjnene på vælgere, hvis politikere påstår andet.

Det er skræmmende læsning, men rapporten engagerer blot til mere kamp for de nødvendige radikale omlægninger af vores liv – og pres på politikerne for drastiske indgreb – for at minimere skaderne. Undgås kan de ikke, kun mindskes.

Vi kommer ikke udenom at lægge vores liv om – især her i de rige lande. Forbruge mindre, rejse mindre og spise anderledes. Det gælder os, der er så heldige at have gode vellønnede jobs, at være solidariske og forstå, at vi skal skrue mest ned og omfordele ressourcer til medborgere med væsentligt færre midler.

Rapporten kan i sin helhed findes på følgende links:

Jeg abonnerer på Dagbladet Information, hvis klimajournalist og aktivist – Jørgen Steen Nielsen ( den bedste i landet ) har skrevet to artikler med en gennemgang af rapporten.

Artiklerne er online – for abonnenter –

The Guardian har også skrevet om rapporten : “The Economics of Biodiversity review: What are the recommendations?” (2. februar 2021)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.