Jeg er en af dem, der indtog nettet i midten af 90’erne som en begejstret nybygger, der stod over for nyt land, som kunne blive udforsket . Et kreativt rum for skabelse af indhold og dialog med andre mennesker om alle mulige emner samt personalisering – hvor nettet tilpasser sig efter mine behov og præferencer.

Jeg har arbejdet professionelt med web siden november 1999 – og har løbende registreret mig på masser af tjenester, sociale netværk og diverse værktøjer.

Nettet har været frisættende for mig i al sin mangfoldighed som en afgørende infrastruktur, men i de seneste år er det for mig – og mange andre – blevet ledsaget af en snigende fornemmelse af, at jeg har været for transparent, for gavmild med at fortælle om mig selv og acceptere “Terms of Use” – til glæde for virksomheder og annoncenetværk.

Og en fornemmelse af at jeg ikke har benyttet værktøjer, som i tilstrækkelig grad beskyttede min personlige kommunikation – til potentiel glæde for kriminelle og regeringer.

Fornemmelserne holdt stik – i dén grad.

Snowden-afsløringerne i juni 2013 oversteg vores værste anelser om regeringernes indtrængen i vores liv – og det samme gælder virksomhedernes indsamling af data om vores brug af deres tjenester, data som de sælger videre til tredieparter.

Men hvordan – helt konkret – tager jeg mit privatliv tilbage ?

Det tænkte jeg for et halvt år siden – og siden har jeg fokuseret på metoder og værktøjer til at sikre min elektroniske kommunikation og efterlade færre digitale fodaftryk på min vej rundt på nettet. Simpelthen tage mit privatliv tilbage – nu!

Det er det, som det her handler om. For mig og for andre.

Jeg vil være en privacy-ninja, som jeg kaldte et foredrag på Ingeniørforeningens konference DrivingIT  ( ja, ja – lidt kæk titel: men en ninja bevæger sig stille og uset rundt – og kan forsvare sig 😉 )

ninja

Mine erfaringer med disse metoder og værktøjer vil jeg dele med andre på denne blog. Dels fordi jeg er vant til at videndele om mine erfaringer i blogformat ( fx om webkommunikation på Mediehack og værktøjer på Online Minds ).

Dels fordi der er ikke mange sites – udover fremragende Fake it ( sitet bag Pernille Tranberg og Steffan Heuers bog af samme navn ) og Aflyttet.dk (Radio24Syvs program om overvågning og privacy med Anders Kjærulff som vært) – der beskriver disse metoder og værktøjer på en ikke-teknisk måde.

Det vil jeg søge at gøre her. Samtidig vil jeg dele de nyheder af privacy-mæssig karakter, som jeg falder over i løbet af min færden rundt i emnet.

Kommentarer og kritik modtages gerne. Leveret i en ordentligt tone beriger det en hver debat på en blog eller website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.