Dagens ‘Must Read’ er internetaktivist Christian Pantons kronik i Information “Alle har noget at skjule”, hvor han problematiserer den massive dataindsamling, der foregår alle mulige steder i det offentlige rum ( og i det skjulte ), hvor argumentet ofte er : “Har du intet at skjule, har du intet at frygte”.
Et argumentet som jeg også synes bliver skamredet i det offentlige debat og er lige så tyndt, som den gode gamle fra tiden efter 9/11: “Dette tiltag er et led i kampen mod terror” – og så stoppede alle kritiske spørgsmål ( for en tid, i hvert fald )
Christian Panton sætter nogle udmærkede konkrete eksempler i spil:
Med ’intet at skjule, intet at frygte’-argumentet præsenteres dilemmaet som valget mellem retten til privatliv og befolkningens sikkerhed. Problemet er blot, at privatliv og sikkerhed ikke nødvendigvis er hinandens modsætninger, og at det, vi har at skjule, ikke nødvendigvis er af forbudt eller moralsk forkastelig karakter. Lad os tage et par eksempler.
Masteoplysninger fra Pia Kjærsgaards (DF) mobiltelefon vil kunne afsløre, hvor hun befinder sig til enhver tid – informationer, hun og hendes livvagter ville være kede af faldt i de forkerte hænder. Data fra intelligente online el-målere ville hurtigt kunne give indbrudstyve en fornemmelse af, om personerne i en husstand er bortrejst. I begge tilfælde har vi brug for at holde oplysningerne private for at opnå sikkerhed.
Christian har beskæftiget sig meget med Rejsekortet , og dets registrering af os brugeres færden ( og vi har jo skrevet os op med cpr-nummer, så det er temmelig præcist billede af min færden) – og han giver følgende eksempel på, hvad et datalæk kunne betyde:
Muligheder for misbrug af rejsedata er oplagte: Op til den kommende valgkamp kunne de afgøre, hvor ofte transportminister Magnus Heunicke (S) egentlig tager toget eller ministerbilen til Næstved. For en familie, hvor det kan spores, at sidste check-ud er foretaget i lufthavnen, er risikoen for indbrud nok større, hvis denne oplysning falder i de forkerte hænder under deres ferie.
Han har flere argumenter, der i hvert fald bør tages med i debatten – uanset om man er enig med Christian eller ej. Han kan følges på Twitter på @christianpanton