Giv staten aktieandele i virksomheder der får økonomisk støtte

Frem for som under finanskrisen at give støtte til kriseramte virksomheder og banker i form af et lån, bør staten denne gang kræve aktier for beløbet, foreslår tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Pelle Dragsted – og jeg er enig. Når kurserne en gang begynder at stige på den anden side af krisen, tjener statskassen og dermed skatteyderne på aktierne. Fællesskabet yder risikovillig kapital og fælleskabet nyder senere hen. Rød Front!

Læs hos Altinget

Dronning Mette – på den fede måde ?

Lad det være sagt: statsminister Mette Frederiksen kommunikerer fremragende på pressemøderne – sagt af en, der ikke ubetinget er fan af politikeren. Men den socialdemokratiske jernnæve i coronakrisen har udover handlekraft også demonstreret vilje til at smide embedsmændene ind under bussen for åbent tæppe – bare spørg Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør.

Prisen for det kan blive høj , hvis eksperterne ikke siger, hvad de mener – men hvad de tror statsministerens vil høre, noterer Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen

Læs i Altinget

Sundhedsminister Heunicke kritiserede sundhedsmyndigheder på forkert grundlag

Magnus Heunicke rettede bager for smed, da han kritiserede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm for at udtale, at Danmark ikke er omfattet af WHO’s råd. Det har direktøren ikke sagt, viser Informations gennemgang af sagen.

I øvrigt har ministerens lovforslag om mulighed for at udstikke forbud mod forsamlinger på mere end to personer ikke bund i sundhedsfaglige begrundelser. Sundhedsstyrelsen har i et høringssvar skrevet, at sådan et forbud er unødvendigt.

Læs i Information

Racismen viser sig i dækningen af coronaudbruddet

Det er så trist, skammeligt og klamt forventeligt, at corona-krisen har fået racismen mod asiater til blusse op igen. Og det er ikke noget nyt , desværre.

Onlinemagasinet Eftertrykket har en nødvendig artikel med gennemgang af fænomenet, som vi hvide bør læse – og tænke over – og dernæst handle på. Det her kan vi ikke være bekendt.

Læs Eftertrykket

Overvågningstiltag får frit spil i en krise

Den amerikanske historiker og journalist Anne Applebaum har skrevet et essay om, hvordan statens magt udvides i krisetider med borgernes accept – og hvordan det kan være svært at rulle de tiltag tilbage. Hun tager udgangspunkt i Polen, hvor hun bor noget af tiden sammen med mand og børn.

Læs i Information

 

Teknologi

Zoom: Billigt, javist – men de skider på din privacy

Videomøde-tjenesten Zoom er blevet umådeligt populær verden over på grund af muligheden for at være op til 100 deltagere i et virtuelt møde. Og det er billigt.

Men, men, men – adskillige artikler i techmedier fremhæver, at selskabet – hvis aktier som de eneste er steget voldsomt på den amerikanske techbørs Nasdaq – er pænt ligeglade med brugernes digitale privatliv og gladelig giver informationer videre til højre og venstre – bl.a til Facebook, selvom Terms & Conditions lovede noget andet. Vice’s Motherboard skrev om det – og dagen efter fjernede Zoom koden. Indstillingerne for privatliv er indviklede – og lader brugeren stå med håret i postkassen. Et katastrofe for alle hjemmearbejdende brugeres private data – “waiting to happen”, mener techmagasinet Mashable.

New York Times rapporterer også om travlhed hos Zoom om at få rettet op i deres gedigne privacy-rod, fordi New Yorks attorney general, svarende til en lokal justitsminister, er ved at gennemgå firmaets datapolitik.

Læs hos Mashable

Edward Snowden advarer mod masseovervågning grundet corona-panik

I sidste uge – på dokumentarfestivalen CPH:DOX så jeg filmen “iHuman” om mulighederne og bekymringspunkterne ved kunstig intelligens , AI. Bagefter var der én times interview af whistlebloweren Edward Snowden om filmen, AI, privacy – og skulle det vise sig – Corona-konsekvenser ved DR-journalisten Henrik Moltke.

Interviewet kan du finde på YouTube, mens Dr.dk skrev en artikel om hans advarsler – i interviewet – mod at lade stater bruge corona-panikken til at udvide masseovervågningen.

Update: Ingeniørforeningen, IDA har også skrevet en god gengivelse af, hvad Snowden sagde i interviewet. (Disclaimer: jeg arbejder hos Ingeniørforeningen, IDA som site manager)

Læs hos dr.dk

Interaktivt USA-kort over social distancing-adfærd

Meh – hvad kan myndighederne egentligt fortælle om mit privatliv og min ageren ud fra fx lokationsdata fra min telefon. Pænt meget viser denne historie fra Mashable om firmaet Unacast, der har udarbejdet et Social Distancing Map. Den registrerer, hvor gode folk er til at holde afstand fra hinanden – helt ned på kvartersniveau Det norske firma – som også stod bag musiktjenesten Tidal, solgt til rapperen Jay Z, har i øvrigt købt dataene fra de databrokers, firmaer der køber brugerdata fra gratis apps og tjenester på nettet.

Unacast lover dog, at de ikke kan identificere den enkelte person og mobil – kun større ‘klumper’ af mobidata.

Læs hos Mashable

Nyhedsbreve

Styr på alt nyt om digitalt privatliv med Dataethics

Ja, jeg har en stor interesse for sikring af det digitale privatliv. Derfor læser jeg om nyt fra tænkehandletanken Dataethics.eu’s der er startet for små fem år siden af kloge folk som journalist Pernille Tranberg, forsker Gry Hasselbalch og rådgiver Birgitte Kofoed Olsen.

Læs mere om Dataethics

Overblik over det vigtigste om teknologi med Techliv

De garvede og vidende teknologijournalister Anders Høegh-Nissen og Nicolai Franck har heldigvis for os, der vil have kvalitet inden for journalistik om it og teknologi, startet nyhedsbrevet Techliv. Det koster penge – alt for lidt – men betal det – og du er klædt på til at forstå, hvad der sker omkring dig, i din smartphone og computer – og hvorfor.

Læs mere om Techliv

Gaming

Gensyn med Half-Life i virtual reality: Kan ikke vente

For mig – og masser af andre – står Half-Life fra 1998 som en milepæl i computerspils-historien. En overlegen historie , fænomenal grafik med datidens målestok og modstanderne, spillets bots eller AI, der faktisk dukkede sig, når man skød på dem og dækkede hinanden med spærreild, når de rykkede frem.

Derfor er jeg også vild ved tanken om at kunne komme til at spille Half-Life: Alyx med VR i år. Jamen altså – var det bare efterår og mørkt udenfor.

Anmelderne er begejstrede – bl.a. i Ars Technica

Læs Ars Technica

Podcasts

Lyt til den kritiske tech-stemme på Nødradio

Jeg savner Aflyttet. Det teknologi-kritiske radioprogram på hedengangne Radio 24syv med Anders Kjærulff Christensen bag mikrofonen.

Nu er han heldigvis tilbage med en podcast fra sin kælder, Nødradioen, hvor han dækker det teknologiske perspektiv i beslutningerne og handlingerne under coronakrisen. Nødvendig radio – intet mindre – med det kritiske blik på teknologien

Læs mere og lyt til Nødradio

God gedigen suspense og krimi i Homecoming

Det er ikke en ny fiktions-podcast, som jeg vil præsentere, men det er en fin velspillet serie, jeg kun kan anbefale. Homecoming handler om, hvad der skete på et amerikanske forsøgscenter, der skulle behandle soldater med traumer fra krigene i Irak og Afghanistan. Den strækker sig over to sæsoner – og er siden blevet til en tv-serie ( som jeg ikke har set ) på HBO med Julia Roberts i hovedrollen som socialrådgiveren Heidi Bergmann, der har soldaten Walter Cruz som klient.

Hun spilles i podcasten af skuespilleren Cathrine Keener, mens David Schwimmer – Ross i ‘Friends’ – har en stor birolle.

Læs og lyt mere om Homecoming

Sjov og grum podcast om Mensa

Skiftevis hulket af grin og gispet højtlydt. Sådan har jeg oplevet at lytte til den unge amerikanske stand-up komiker Jamie Loftus beskrivelse, at hendes ene år i den amerikanske forening, Mensa – og hvordan hun blev udsat for voldsom cybermobning, fordi hun skrev satirisk om foreningen og dens medlemmer.

Hun gik til optagelsesprøve med tømmermænd – og bestod til sin overraskelse prøven, hvorefter hun bl.a. blev lukket inde i nogle Facebook-grupper, der lyder som community-helvede på jord. Det skrev hun om – og balladen startede.

Rammen for ‘My Year in Mensa’ er hendes deltagelse i den årlige sammenkomst i Mensa US – og det er en vild, men lytværdig oplevelse.

Lyt til My Year In Mensa

Kreativitet

Portræt af den ældre velklædte redaktør til Corona-pressemøderne

Hvis du som jeg har set flere af pressemøderne om Corona de sidste fjorten dage, har du måske bemærket en hvidhåret og hvideskægget ældre herre i dobbeltradet jakkesæt. Han hedder Knud Meldgaard, er redaktør på transportmagasinet Transeuropa – og han er blevet lidt kult på sociale medier. Ja, der er sågar produceret en dukke – action man – af den distingverede herre.

Ole Orbitsø har for Journalisten.dk leveret et velskrevet portræt af ham med den fængende overskrift: “Den sidste gentleman: Jeg bliver tilbudt fisse og kaffestel. Det er fuldstændigt sindssygt”.

Læs hos Journalisten

Tegneserier

Asterix’ skaber er taget til det evige galler-gilde

Albert Uderzo døde i sidste uge, 92 år gammel. Han stod for tegningerne af Asterix og de andre gæve gallere fra 1959, mens historierne blev skrevet af René Goscinny.

Min barndom og ungdom – og ja, voksenliv har budt på masser af Asterix-læsning, så jeg lettede på vinkaraflen, da jeg læste om det – og jeg håber, at han er til en mægtig gallerfest i det hinsides. Det danske tegneserie-magasin, Nummer 9 har også hyldest-tegninger fra danske tegneserieskabere del 1 og del 2

Læs på The Guardian

Comments are closed.