Tyskeren der ikke heilede
Topbilledet på ugens nyhedsbrev har du sikkert stiftet bekendtskab på et eller andet tidspunkt – og som jeg tænkt på: “Hvem var han?”. De fleste teorier peger på skibsværftsarbejderen August Landmesser.
Læs på Wikipedia
Højrepopulisterne og corona-krisen
Der har været stille om højre-populisterne i de fleste europæiske lande med mindre taletid og vigende opbakning i meningsmålingerne. “Hey, er de slået hjem til start”, har nogle optimister tænkt og skrevet. Arh, nok ikke. Matteo Salvini, AfD og Geert Wilders kan godt få en revival.
Læs i Information
DAB-kanaludbud foregik efter reglerne
Rigsrevisionen har undersøgt udbuddet af den DAB-kanal, der gik til Loud – for næsen af Radio 24Syv. Den uafhængige institution konkluderer, at Radio- og TV Nævnet fulgte reglerne – og Folketingets statsrevisorer slår fast, at så er sagen er lukket. Nok et lønligt håb.
Læs Ritzau-telegram
Hillary-dokumentar er must-see for politiske nørder
Hun har været der hele tiden i amerikansk politik fra min politiske ungdom frem til nu. En grundig dokumentar om Hillary Rodham Clintons liv i fire afsnit er fremragende – og giver et nærgående portræt af kvinden, der aftvinger fornyet respekt. Uanset hvad man mener om hende rent politisk, må man – jeg gør i hvert fald – bøje sig i støvet for hendes kampe, uafhængighed og visioner. Dokumentaren bruger hendes præsidentkampagne i 2015 – 2016 som ramme om at fortælle om hendes personlige og politiske liv – med spring tilbage i tiden til de væsentligste begivenheder.
Se på Dr.dk
World Press Photo vindere fundet
Dokumentarister og øjenvidner. Det kan vi med rette kalde de fotografer, der med indføling og teknisk snilde tager fotos til nyhedsmedier for at dokumentere verden.
Vinderne er nu udpeget – herunder en dansk fotograf, Nicolas Asfouri, for hans billedserie fra Hong Kong under det demokratiske oprør.
Se vinderfotos fra World Press Photo
Teknologi
Manden der satte fut i Cookie-bannere i DK
Christian Schmidt hedder borgeren og it-udvikleren, der via en klage over DMIs fesne håndtering af cookies og besøgendes tilsagn på dmi.dk fik Datatilsynet til at skærpe reglerne betydeligt.
Han har fået en blog på it-magasinet Version2, hvor han i første indlæg gør status over, hvordan medier og organisationers hjemmeside har reageret på Datatilsynets beslutning i midt-februar.
Læs på Version2
Hold kritisk øje med digitale rettigheder i corona-krisens skygge
Ofte udskældte DJØF har i et års tid haft TechDK Kommission, der beskæftiger sig med indvirkningen af digitaliseringen på det danske samfund. Formanden er erhvervskvinden Stine Bosse, der opfordrer til at et kritisk øje på alle de redskaber, som staten får under coronakrisen.
Det sker på baggrund af en rapport fra TechDK, der har studeret de forskellige tiltag af digital art – og anbefalet, hvordan de håndteres efter krisen – fx med at lukke ned for dem.
Læs i Politiken
Nyhedsbreve
Øje for de gode globale nyheder
Megen journalistik fokuserer – med rette – på de problemer og kritisable forhold, der er over alt i verden: fattigdom, klimakriser, vold, analfabetisme, flygtninge- og migrantstrømme.
Imidlertid er det ikke hele billede af verdens tilstand. Der finder også store fremskridt sted: Færre og færre mennesker lever i ekstrem fattigdom og sulter, flertallet af klodens børn går i skole og sundhedstilstanden har aldrig været bedre for mennesker i verdenshistorien.
De fakta fokuserer mediet Verdens Bedste Nyheder på, fordi det billede også skal frem – og fordi det faktisk går den rigtige vej, overordnet set.
Læs Verdens Bedste Nyheder
Styr på de demokratiske frihedsrettigheder med tysk blog
Hvis du vil følge med i de væsentligste diskussioner og afdækninger om frihedsrettighederne i Tyskland, Europa og Nord-amerika, kan jeg anbefale tyske Verfassungsblog.de, der heldigvis også findes i en engelsk udgave. Bloggen er journalistisk, men drevet af højtuddannede akademikere som er dybt inde i stoffet.
Læs Verfassungsblog.de
Cryptogram – nyhedsbrev for privacy-nørder
Bruce Schneier er kryptograf, lektor ved Harvard og sikkerhedsekspert. Siden 2004 har han udgivet et grundigt , månedligt nyhedsbrev om sikkerhed og privacy på nettet, kaldet Cryptogram. Vil du holde dig orienteret , er han ikke til at komme udenom.
Læs Cryptogram
Gaming
Meditativ spil-gave fra Sony
Sony var så venlige i Corona-karantænetiderne at give sine abonnenter af PlayStation Plus gratis download af det fabelagtige spil “Journey” – oprindeligt til PC i 2012 og senere omplantet til PS3 og PS4. Det giver mindelser om “Myst” og danske “Limbo” – og er en lise for spilsjælen. Ingen tjubang – bare rejse i mystiske landskaber.
Se spiltrailer
Tjubang-gave fra Sony med Nathan Drake Collection
Er du som jeg en fan af Indiana Jones-lignende eventyr, er du også fan af Naughty Dogs serie “Uncharted” om Nathan Drake og hans jagt på rigdom i de foreløbig Uncharted spil. Fyldt med biljagter, halsbrækkende klatreture i huler og ruiner og sammenstød med allehånde skurke. De tre første spil blev i 2015 samlet i pakken “The Nathan Drake Collection”, som Sony også gratis gav os – sammen med “Journey”.
Se spiltrailer
Podcasts
Flygt fra virkeligheden med radio fra Night Vale
Kan virkeligheden være lidt tung, så space ud med podcasten “Welcome to Night Vale” om livet i en lille amerikansk by – hørt via lokalradioen. Byen er stedet, hvor alle konspirationsteorier er virkelighed. Der er lizard people, ufoer, mørke helikoptere fra verdensregeringen, der styrer USA, spøgelser som lærere, drager med flere hoveder o.s.v.
Hop ind hvornår det skal være i serien , der har kørt i flere år – og bliv underholdt.
Læs om Welcome to Night Vale
Styr på teknologiske ideer og landvindinger med Henrik Føhns
Vi var mange, der begræd lukningen af P1’s mangeårige kultur- og techprogram Harddisken. Heldigvis lever ånden og engagementet videre i nye podcast. Således har en af værterne, Henrik Føhns, været min kollega i snart tre år, hvor han har produceret den ugentlige podcast, Techtopia – om teknologi, startups og forskning.
Hør Techtopia
Bøger
Døden som du aldrig har læst om den før
Karantænetiden har givet ekstra tid til boglæsning. Jeg har således speedlæst den forunderlige bog af Maren Uthaug “En lykkelig slutning”, der er en kulturhistorisk historie om vores forhold til døden. Vi følger en bedemandsfamilie gennem flere generationer – og du bliver præsenteret for døden på en helt ny måde. Det er en bog med nekrofili, spøgelser og længsel – i en slags dansk magisk realisme – fortalt i Uthaugs nøgterne sprog.
Læs om ‘En Lykkelig Slutning’
Strukturel racisme i USA sat i system
For nogle år siden udgav Colson Whitehead bog “Den underjordiske jernbane” om livet på sydstaternes slaveplantager og flugtforsøgene – en bog, der blev en bestseller verden over – og som jeg nød meget, da jeg læste den.
Derfor snuppede jeg uden betænkeligheder “Drengene fra Nickel” med hjem fra boghandleren – og jeg blev ikke skuffet over mit køb. Den er relativt kort – 268 sider – men fortæller medrivende og grumt om racisme, borgerrettighedskamp og overlevelse i 60’ernes USA for de sorte drenge, der lander på e genopdragelsesanstalt for ubetydelige overtrædelser.
Læs om ‘Drengene fra Nickel’